kajian tentang maggi !
ola ola 
haha dah jadi macam si EMVA pulak 
aku baru lepas mandi pada jam 11:20 pm .
segarr 
best mandi malam-malam . jangkit my sys Watie .
cerita
Nenekk Bella dah ada pages sendiri di mukabuku 
nak like ?
dah bukan nak cerita pasal like menglike nii.
nak cerita sal maggie !
malam ni aku da buat beberapa reseach about maggie.
so nak kongsi dengan cucu-cucu sekalian .
*berangan nak jadi scientist 
kowg tawu tak bahan apa penyebab maggie tu keras sebelom dimasak and
lembut bila dah masuk dalam air panas
*yang dah tawu dok diam .
kt maggie tu dia letak WAX !
tak tawu wax ape
wax sejenis lilin.
and kajian di buat lilin tu hanya akan hadam dalam masa 3 hari.
wax ini jugak penyebab jangka panjang CANCER
ce pikir kalau kowg makan hari-hari benda alah ni .
kompom dalam badan kowg da macam
yg caer then keras balik tu kan . .
*haha aku da mula risau sebab sangat kerap melantak benda alah ni 
tapi , dari reseach yang aku buat, cara terbaik untuk masak maggi adalah dengan :
buang air rebusan pertama then tukar air laen .
hmm rumit 
pernah baca maklumat pemakanan kat belakang paket maggi tu tak 
meyh nak share
tengok-tengok .
kabohidrat yang tinggi , rendah didalam serat , vitamin dan miniral .
jumlah lemak tepu and tran lemak yang tinggi .
cuba kowg check balik
makanan .
sebernarnya sepeket maggi ni tak menepati nutrisi yang diperlukan badan
*patot la aku tak gumok-gumok
sodium yang tinggi 
maggi mempunyai jumlah sodium
dari 3,000 mg .
sedangkan tubuh kita hanya memerlukan 2,400/hari SAHAJA
pengambilan sodium secara berlebihan boleh menyebab kan
tekanan darah tinggi , masalah jantung & kerosakkan ginjal
oke mybe kesan nye bukan sekarang .
but cuba fikir bila age kita around 30.40
*grr menakotkan 
and yang paling penting aku nak tunjuk
penat nak xplain . kowg bace je la yek kt gambar tu.
and aku harap peminat maggi tu kurang-kurangkan lah yekk
*aku pon nak kurang kan dahh 
ingat lah orang tersayang , anda mampu mengubah nye
Comments