spaggeti bolognese tomato puri Bella
Resepi spaggeti bolognese tomato puri yang sedap dan simple.
📋Bahan2:
👉1 tin tomato puri
👉3 biji tomato masak ranum( potong dadu kecik2)
👉Daging cincang (perap 10minit dgn oregano, parsley, black paper kisar kasar.)
👉Bawang holand 2biji (sedang) -ptong dadu kecik2
👉Susu sejat
👉Mentega
👉Garam n gula scukup rasa
Steps:
👉Cairkan 3sudu mentega dlm kuali (kuali dalam@ periuk)
👉Masukkan bawang holand. Tumis sampai naik bau(jgn terlalu lama, jgn sampai lembik)
👉Masukkan daging cincang. Biar tercampur rasa bawang @ hingga daging dh pink2 nak masak.
👉masukkan tomato puri, kasi masuk rasa, serap sebati. Tambah garam dan sedikit gula.
👉masukkan tomato puri, kasi masuk rasa, serap sebati. Tambah garam dan sedikit gula.
👉masukkan air (setengah hingga 1 tin)
👉 masukkan susu sejat (agak2 warne dah cantik)
👉 masukkan susu sejat (agak2 warne dah cantik)
👉masukkan tomato.
👉tambah lagi herbs oregano n parsley. Bagi cukup rasa.
👉kalau xcukup masam, tambah sos tomato jgk.
💡Do try and error.
💡Biar ada rasa masam dan herb.
💡Letak air sikit2 mengikut kepekatan yang anda suke. sukat guna tin tomato puri.
💡Lagi lama reneh, lagi masuk rasa herb tu.
💡pastikan daging dan bawang sebati,supaya hilang rase mnyk dri daging
💡Jom share 😊
💡Biar ada rasa masam dan herb.
💡Letak air sikit2 mengikut kepekatan yang anda suke. sukat guna tin tomato puri.
💡Lagi lama reneh, lagi masuk rasa herb tu.
💡pastikan daging dan bawang sebati,supaya hilang rase mnyk dri daging
💡Jom share 😊
Comments